Sosyal Medya

Coğrafyamız

KandilÂ’in vesayetini reddetmeyen HDP itibar kazanamaz!

Baydemir' son iki yılda ortaya çıkan bütün olumsuzlukların tek nedeni olan Kandil siyasetini, okus pokus yaparak akladığını sanıyor. Sanki Türkiye'de “devrimci halk savaşı” ilan edilmedi. Sanki Sur'da, Cizre'de, Silopi' de ''hendekler kazanılmadı'', Sanki, Silahların eşliğinde ''öz yönetim'' ilan edilmedi. Ve sanki bütün bunlar kandil siyasetinin siyasi kararları değildi.



İlhami Işık - STAR

HDP sesini yükseltmek istiyor!

HDP siyasete tekrar dönmek istiyor!

Buna benim hiç itirazım olmaz. HDP hem sesini yükseltsin hem de siyasete geri dönsün. İtibar kazanmak, halkı etkileyip tekrar ikna etmek herkesin hakkı. Herkes gibi ben de bu hakka saygı duyuyorum. Hatta bir adım daha ileriye çıkıp bu hakkı desteklediğimi de buradan açık açık söylüyorum. Bu iş bu kadar kolaysa buyursunlar yapsınlar.

Ama merak ediyorum, 15 Temmuz Åžehitler Köprüsü’nü ayakta tutan o çelik halatlardan daha kalın ve daha dayanıklı olan Kandil vesayetine raÄŸmen bunu nasıl yapacaklarıdır. Aslında Sırrı Süreyya Önderin “Abdullah Öcalan'da hendeklere karşıydı” Ã§Ä±kışı doÄŸru bir ilk adım olur. Önder makul olan herkesin kabul edebileceÄŸi bir referans noktasına basınç yaparak bir tür özeleÅŸtiri kapısına iÅŸaret ediyor.

Öte taraftan Osman Baydemir ise tipik Türk solu aÄŸzıyla çok bilindik demagojisine devam ediyor. Geçen gün Diyarbekir Ekin Ceren Parkı’nda yapılan gurup toplantısında Freud’un ifadesiyle ters yüz edilen hakikatin, aslında gerçeÄŸin itirafından baÅŸka bir ÅŸey olmayan ÅŸu açıklamalarda bulundu. "Durmayalım, Dur Diyelim, FaÅŸizmi Durduralım" sloganıyla toplantıda konuÅŸan Baydemir; “Son iki yıldır coÄŸrafyamızda demokrasiye ait tüm deÄŸerler ayaklar altındadır. Son 2 yıldır hükümet politikalarıyla demokrasi abluka altına alınmış durumda. Son 2 yıldır temsil etmiÅŸ olduÄŸumuz halkların iradesi iÅŸgal edilmiÅŸ durumda. Tüm bunlardan kaynaklı Türkiye'nin kamuoyuna ve dünyanın kamuoyuna halkın vicdanına vicdanımızdan çaÄŸrıda bulunmak için buradayız” dedi.

Baydemir' son iki yılda ortaya çıkan bütün olumsuzlukların tek nedeni olan Kandil siyasetini, okus pokus yaparak akladığını sanıyor. Sanki Türkiye'de “devrimci halk savaşı” ilan edilmedi. Sanki Sur'da, Cizre'de, Silopi' de ''hendekler kazanılmadı'', Sanki, Silahların eÅŸliÄŸinde ''öz yönetim'' ilan edilmedi. Ve sanki bütün bunlar kandil siyasetinin siyasi kararları deÄŸildi.

Yalanlarla ancak kendinizi kandırırsınız. Herkes her şeyi çok iyi biliyor.

Sırrı Süreyya Önder; “Hendekler yanlıştı” diyerek demokratik siyasete dönüşün makul yolunu gösteriyor. Abdullah Öcalan da “yanlıştır” dedi, diyerek Kandil siyasetinin içinde meÅŸru bir referans baÄŸlamını öne çıkarıyor. Önder’in bu beyanlarının daha mürekkebi kurumadan Baydemir, sol bir jargonla bu tartışmanın önünü kesiyor.

Önder hendek cenkleri yanlıştı diyerek özeleÅŸtiri mekanizması düğmesine basmaya çalışırken, Baydemir, “Durmayalım, dur diyelim, faÅŸizmi durduralım’’ diyor ve aslında hendek siyasetini doÄŸrudan sahipleniyor.

Åžimdi Baydemir’e sormak lazım. Son iki yıldır olup bitenlerin gerçek sorumlusu kim? 7 Haziran 2015’te 80 milletvekili çıkarıp iktidar ortağı olma ihtimalini güçlendiren bir siyasi koÅŸulu, elinin tersi ile itip ÅŸehirlerde hendek kazmaya karar veren siyasi güçler mi? Yoksa Abdullah Öcalan’ın da iÅŸaret ettiÄŸi gibi, “devletin hendek kazılmasını kabul etmeyeceÄŸini, bunun egemenlik hakkında tecavüz olarak deÄŸerlendirileceÄŸini” söylediÄŸi doÄŸru öngörüsündeki gibi, devletin savunma amacıyla harekete geçmiÅŸ olması mı?

Çok açık ki HDP içinde iki çizgi çarpışıyor. Önder’in temsil ettiÄŸi çizgi ile Baydemir’in temsil ettiÄŸi geleneksel Kandil çizgisi.

HDP baÅŸkasının askeri vesayeti konusunda kaplan kesilerek kendi askeri vesayeti konusunda kedi gibi davranarak hiç kimseyi ikna edemez. Siyaset askeri vesayetten arındırılmadan itibar kazanamaz. Benim askerin altın kaplamalı senin askerin bronz diyerek, siyaseti askerin dar görüşlülüğüne emanet etmek, hiç kimseyi demokrat yapmaz.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.